WHO'S FOLLOWING THIS BLOG?

AMAN PALESTINE

AMAN PALESTINE

NOTHING LASTS!

NOTHING LASTS!

Sunday, 22 December 2013

FINALLY..

Akhirnya Tengku Adnan memohon maaf juga mengenai keterlanjuran katanya mengenai wanita. Seperti biasa, mulut Shahrizat Jalil sebagai tonggak WANITA UMNO memang terkunci sebelum ini. Apapun Ku Nan dah mohon maaf. Katanya beliau tidak bermkasud demikian.. -_-.. kita belajar untuk berprasangka baik..

KUALA LUMPUR: Setiausaha Agung UMNO, Tengku Adnan Tengku Mansor memohon maaf jika golongan wanita terasa dengan kenyataannya yang dikatakan menyamakan wanita dengan hartanah.

Beliau sebaliknya menyalahkan media yang menfasirkan kenyataannya itu dalam terma yang berlainan.

“Ada beberapa wartawan yang menyalahtafsirkan kenyataan saya itu walhal saya memaksudkan dalam makna yang lain,” katanya ketika ditemui pemberita selepas menghadiri Perhimpunan Agung Tahunan MCA di sini, hari ini.

“Saya tidak pernah menyamakan wanita dengan hartanah. Apa saya maksudkan orang tidak faham iaitu kalau anda buat rumah cantik, seperti wanita juga, kalau mahu cantik pakai 'makeup'," katanya lagi .

Beliau menambah sudah tentulah beliau menghormati wanita kerana beliau mempunyai enam orang anak perempuan.

“Saya tidak pernah tidak hormat perempuan...saya ada enam anak perempuan, bahkan dalam Umno, separuh daripadanya adalah golongan wanita...sebab itu jika wanita tersinggung, saya minta maaf dan saya memang tidak bermaksud," katanya.

Beliau menjelaskan bahawa frasa ayatnya  “seperti wanita yang tiada alat solek” tidaklah memaksudkan mereka itu seperti hartanah.

Semalam, Tengku Adnan dilaporkan menghina wanita Malaysia apabila menyatakan bahawa 'hartanah seperti wanita, harganya meningkat apabila memakai alat solek dan jika tidak memakai alat solek harganya menurun' ketika menjelaskan mengenai kadar cukai taksiran hartanah di Kuala Lumpur.

Mantan Ketua Wanita MCA, Yu Chok Tow menggesa agar Tengku Adnan meminta maaf dengan kenyataan berbaur seksis yang memnandingkan wanita dengan hartanah.

Yu menuduh kenyataan Tengku Adnan itu mempunyai maksud mendalam dan memperkecilkan-kecilkan wanita.

“Kenyataan seperti ini memperkecil-kecilkan wanita. Harga diri seorang wanita itu letaknya pada kemahiran, keperibadian dan pemikirannya dan bukannya pada alat solek dan kita menggesa bahawa beliau membetulkan kenyataan itu kerana kita percaya semua wanita akan menentang kenyataannya itu,” kata Yu.

“Kami,wanita bukanlah sebuah produk atau hartanah. Perbandingan yang diluahkan olehnya itu sangat tidak betul,” katanya lagi kepada pemberita.

SUMBER ASTRO AWANI

Friday, 20 December 2013

Seriously??

Tahniah MCA wanita, Yu Chok Tow dan DAP, Teresa Kok yang meminta Tengku Adnan menarik balik kenyataan yang membuat analogi wanita dan produk. Sedang menunggu gesaan Shahrizat Jalil... ( masih menunggu setakat post ini ditaip..)

Sangat memalukan menteri yang mempunyai nama Islam membuat analogi sedemikian. Bila beliau meletakkan perempuan yang tidak bermekap sebagai kurang bernilai pun, kita tahu mana arah pemikiran beliau.

Saya bukan pembangkang dan bukan juga pro kerajaan. Rakyat marhaen yang mengundi pihak mana yang kurang bengkok. Dan rimas dengan statement mengarut pemimpin tak kira BN atau PR. Kali ini... memang rimas!

Saturday, 14 December 2013

Free Palestine: Sumbangan Aqsa Syarif

Alhamdulillah.. semoga Allah memberkati anak-anak Palestin ini.. dunia bukan semata-mata hanya kita. Untuk sumbangan ke Aqsa Syarif boleh rujuk gambar di atas.

Penangan Nombor Recycle: Makcik Bukan Siti Salwa Penyewa Kereta :P

Assalammualaikum.. kalau beli nombor baru yang tak mula 011 selalunya korang akan dapat nombor recycle. Tak kisahlah sama ada prepaid atau postpaid. Dulu pernah dapat nombor prepaid Celcom dengan duda gila talak. :P.. mula sms makcik tak layan. SMS talu2 buat sedih, drama etc.. so jawap la new user. Tak percaya, dia call so makcik jawap: Ku bukan jandamu. Tak serik call lagi.. (gigih x percaya tu..).. memang kena sound setepek terus tak call dah.

Ini nombor maxis postpaid pula. Sekali dua tak apalah... ni sehari 30 call minta kereta sewa.. haaaahhh... tahu korang tak salah sebab tak tahu makcik ada beskal je :P. Jenis pulak sekali tak angkat lagi nak call puluh2 kali. Kalau terbaca, nombor maxis yang diakhiri 79 bukanlah milik Siti Salwa yang menyewa kereta. Haha.. kasihanilah diriku.. delete nombor tu. Nak bagi sewa baju pun tak kudrat. Salahkan maxis sebab bagi nombor penyewa keta kat diriku. Salahkan juga Siti Salwa sebab tak inform nombor baru dia kat korang.. :D..

Friday, 13 December 2013

Baby G SNSD

Emas Kerajang Duty Free Shop di Padang Besar tengah buat sale Xmas sampai 70%. Tapi Baby G hanya sale 15%. Jam Baby G Soo Young tu dalam 200++ dan Tiffany dalam 300++. My sister yang beli last week dapat towel muka Girls Generation, tapi saya yang baru beli cuma dapat kalendar meja Rado :p. Dah keluar juga version Real Baby G. Harga dalam 300++. Kalau kat Perlis, nak watch dari Guess sampai Tag Heuer memang Emas Kerajang. Gee... gee... gee.. ba.. ba.. by :D

Friday, 6 December 2013

Free Palestine: Kerana Dia Eli Dan Bukannya Ali

Eliyahu Michael "Eli" Ben-Dahan (Hebrew: אלי בן דהן‎, born 11 February 1954) is an Israeli rabbi and politician. He currently serves as a member of the Knesset for the Jewish Home and as Deputy Minister of Religious Affairs.

At the Ramadan time, Eli Ben-Dahan was accused for provoking violence against the Palestinians. During the Al-Aqsa mosque occupation incident, Ben-Dahan described the Palestinians as “animals who do not deserve to live."

Dan kerana dia Eli dan bukan Ali... dia bukan seorang yang racist dan terrorist.

Thursday, 5 December 2013

Bantuan Banjir Di Kuantan

Repost from Wardina Saffiyah's Instagram.

Tuesday, 3 December 2013

Free Palestine: China and Israel Love Hate Relationship

Israel has alleged that over a hundred of its government targets in defense and security industries recently received Trojan-infested email seeking to steal sensitive information from Chinese defense industries. However, according to Israeli tech security expert Dr. Tal Pavel: "China and Israel are already close economic allies, and are becoming closer all the time, but business is business, and hacking into Israeli systems in order to get Israel’s tech secrets for free is part of business."
RESOURCE: WIKIPEDIA

China antara negara yang memberi bantuan kepada Palestin. Cuma selepas tahun 1974, China agak neutral.

Friday, 22 November 2013

Bersemadilah Ammar Dengan Damai

Assalammualaikum warahmatullahi wa barakatuh
Dengan asma Allah Yang Maha Penyayang Lagi Pengampun.. selawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W..

Sudah banyak blog, Facebook dan YouTube yang memaparkan kisah Allahyarham Ahmad Ammar Azam. Ammar ialah anak lelaki tunggal kepada Tuan Haji Ahmad Azam Abdul Rahman dan Puan Nur Azlina Aziz. Ammar baru berusia 20 tahun. Seorang bekas pelajar Maktab Tentera Darat yang melanjutkan pelajaran di Instanbul. Ammar seringkali terlibat dengan kerja kemasyarakatan dan kemanusiaan termasuk sebagai sukarelawan gejolak Syria. Apa yang saya ingin kongsikan kali ini ialah betapa kerdilnya saya dibandingkan Ammar.

Ammar meninggal dunia pada malam 3 November 2013 kerana dilanggar ambulans ketika menyeberang jalan. Sepertimana yang dipaparkan di laman web dan akhbar Kosmo (hari ini baru dikeluarkan..) esoknya, Datuk Bandar Instanbul memberikan keistimewaan kepada Ammar untuk dikebumikan di Perkuburan Eyub Sultan yang telah menyemadikan 60 sahabat nabi, ada manik peluh di dahi Ammar yang terbaring kaku, ulama terkenal Turki yang mengimamkan solat jenazah hamba Allah ini dan berebut-rebut manusia ingin mengangkat jenazah Ammar. Awal minggu yang lalu saya menonton video pengebumian Ammar di YouTube dengan genangan air mata. Gentar dan takjub melihat Adik Ammar dimuliakan.

" Mama, tengok ni video pengebumian Ammar.. ammar hanya seorang pelajar yang aktif dalam aktiviti kemanusiannya.. baik pekerti kata kawan-kawan dia. Dan pengakhirannya di bumi, dia dibagi keistimewaan menjadi antara tetamu Saidina Abu Ayyub Al-Ansari,"

" Macam mana kematian kita na?"

Mungkin ramai daripada kita yang berbuat kebaikan demi kemanusian dan agama.. namun berapa ramai daripada kita yang lurus niatnya seperti Ammar?

Air mata yang bergenang di kelopak mata perlahan-lahan mengalir ke pipi.

Allah, besarnya nikmat yang Kau tumpahkan kepadaAhmad Ammar Ahmad Azam.. bersemadilah dengan damai di sana. Kita betulkan langkah dan niat.. kerana kematian husnul khotimah masih jauh untuk kita capai...

Perbualan terakhir Ammar dengan kakaknya Nabila Azam. Credit: OHARTIS

Monday, 18 November 2013

Dewi Remaja Hero Remaja

Salam alaik yeay selamat bercuti sekolah anak murid dan cikgu! Selesai post mortem UPSR 2013 dan analisa target UPSR 2014, saya pun hari ni baru balik Perlih.

Tetiba saja tajuk di atas melintasi minda masa melihat majalah Remaja di rak buku sebuah toko buku. Dekat 13 tahun tak baca Remaja haha.. tapi tak dapat dinafikan Remaja antara bahan bacaan suatu masa dahulu.. hehe

Sebut pasal Dewi Remaja, abang sepupu saya yang asyik menyebut nama Tengku Anis dan Aleeza Kassim sebagai sangat 'hot'.. masa tu sekolah rendah lagi. Tapi melihat wajah Tengku Anis di majalah milik abang sepupu tu, Dewi Remaja yang pertama tu memang lawa.

Masa form1 baru beli sendiri. Masa tu Jasmine Deo pemenang. Peserta2 yang lain termasuklah Umie Aida (guna nama Ermie Zura), Kuza, Didie Alias dan Jasmin Hamid. Tak berapa lama baru datang geng2 sebaya saya seperti Wardina Saffiyah dan pemenang Juliana Banos. Zaman tu Rita Rudaini pun join. Rita ni kawan kakak sepupu masa SK Putra, pernah la tengok masa zaman budak2 kat Kelab Buku, library awam. First time nampak Rita kat cover macam eh eh dia ni haha..

Zaman Scha Al-Yahya, Neelofa, Izara Aishah dan Anzalna Nasir ni sangat baru la. Bagi saya Tengku Anis tetap paling santek hehe..

Pasal Hero Remaja pula masa Esma Danial menang tahun 1991. Memang cute Esma masa tu. Second place, Badrul Muhayat n third, Azhar Sulaiman. Early 90s memang famous 3 orang tu selain Sofea Jane dan Julia Rais. Sebelum kemunculan Awie, Erra n Ziana. Lepas tu ada ingat Ashraff Sinclair, Norman Hakim, Kamal Adli masuk Hero Remaja ni. Yang baru2 ni tak pasti.

Just throwback. Esma tak banyak berubah tapi Azhar.. oh di mana wajah cute Brylcream itu?..

Thursday, 14 November 2013

UPSR! UPSR!

Assalammualaikum warahmatullahi wa barakatuh..

Alhamdulillah result UPSR sudah keluar. Untuk sekolah saya, keadaan agak kurang baik dari segi kualiti semua A. Namun thank you Allah, peratus kelulusan Bahasa Melayu Pemahaman dan Bahasa Melayu Penulisan satu-satunya matapelajaran yang meningkat.. dan tidak menjadi punca anak2 terjejas kualiti A.. berkat usaha anak2 dan izin Allah!

Bahasa Melayu Pemahaman 58.1% berbanding tahun lepas 54.7%. Bahasa Melayu Penulisan pula 66.1% berbanding tahun lepas 61.3%. Memang mendebarkan sebab ini kali pertama saya mengajar kelas UPSR.

Memandangkan saya mengajar kelas terakhir, situasinya seperti drama Jepun GTO (Great Teacher Onizuka) ^_^...daripada PKSR2 tahun lepas hanya 3 orang saja yang lulus dengan markah B dan C dari 28 orang murid, Alhamdulillah untuk UPSR, 5 orang lulus untuk Pemahaman dan 8 orang untuk Penulisan dengan ada yang mencapai A.

Bunyinya memang sikit, namun pada saya.. ia satu ganjaran istimewa dengan segala sepak terajang yang saya hadapi dari segi masalah peribadi.. sakit kepala setiap kali memaksa mereka mendisiplinkan diri.. menyiapkan kerja rumah.. memaksa mereka datang tuisyen lebih masa sebulan sebelum UPSR.. semuanya berbayar hatta yang meningkat dari E ke D.

Kecemerlangan ialah bonus.. ilmu yang mereka dapat itu adalah kejayaan sebenar. Semoga mereka dapat memanfaatkan dengan baik.

Tahniah juga untuk kelas elit yang diajar oleh rakan saya. Anda semua sudah berusaha sambil diheret cikgu2 :D

Memang saya skema hari ini! :P

Monday, 11 November 2013

Wednesday, 6 November 2013

Masjid Terapung Al Hussain Di Kuala Perlis

Salam alaik.. salam 2 Muharram 1435H.. okay kali ini saya nak tunjukkan salah satu masjid tercantik di negeri Perlis. Berkesempatan menunaikan solat Asar di situ semasa ke Kuala Perlis memang sangat mendamaikan. Ketika sujud sambil deruan ombak memukul tiang masjid. Jika air pasang memang masjid ini akan kelihatan seperti terapung di dalam air.

Halaman masjid pula dihiasi dengan pokok-pokok kurma. Sayang sekali jika masjid ini tidak diimarahkan dengan muslimin muslimat untuk berjemaah atau dimanfaatkan untuk kegiatan belia yang Islamik untuk menarik golongan muda.

Kalau jalan-jalan di negeri Perlis.. jom singgah solat di Masjid Terapung Al Hussain.. :)

Suasana yang indah selepas Asar

Pemandangan laut boleh dilihat di luar masjid

Pokok-pokok kurma yang ditanam di halaman masjid

Sebelum pulang kami sempat mengabadikan rekaan masjid yang cantik di telefon bimbit

Ruang di pintu hadapan masjid

Tuesday, 5 November 2013

Pusat Sains Negara Wilayah Utara Kedah

Salam Maal Hijrah! Selamat menyambut awal Muharram untuk para muslimin dan muslimat. Semoga tahun baru ini kita mulakan dengan istiqamah dan berjihad menentang bisikan syaitan dan berusaha menghalang kejahatan sendiri. InsyaAllah.. mulakan tahun baru ini dengan nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang disusuli baginda Muhammad S. A.W.. happy Hijrah new year for Muslims! :)

Okay memandangkan hari ini cuti umum dan menjelang cuti sekolah ni kalau nak habiskan masa dengan anak-anak sambil mengembangkan neutron-neutron dalam otak mereka.. bolehlah berkunjung ke Pusat Sains Negara Wilayah Utara di Alor Setar, Kedah. Dekat-dekat area Gunung Keriang.. berdekatan juga dengan Muzium Padi dan Kampung Tradisional. Masa bawa Piya ke sana memang Piya sangat aktif dan teruja untuk mencuba pelbagai alatan sains kat situ.. tak kurang juga mak2 menakan dia yang terlebih sudah :P. Dalam diri macek ni memang ada unsur2 skema juga haha.. ingat lagi masa Darjah 4, orang lain boring tahap gaban melawat Tapak Candi Bukit Batu Pahat.. macek dah siap salin nota segala Tuhan Hindu.. OMG haha..

Pusat ini rasanya masih baru.. tiada bayaran masuk dikenakan setakat ini. Rasanya pihak pentadbiran di sana perlu memperbanyakkan lagi bahan pameran sains dan teknologi serta mempromosi pusat ini supaya setanding dengan Pusat Sains Negara di KL. Jom cuti-cuti Malaysia :D

Acu mencuba telefon 'cap telinga' :D


UFO

Tree house.. Piya saja yang naik kat atas dengan Acik dia

Tornado.. no entry

Musician la sangat Piya

Entah siapa yang excited.. Angah ke Piya :p

Shooting star with mama

Little pirate Cik Piya

Angah dan Acik memang kuat berlakon :p.. earthquake section.. boleh rasa shaking masa masuk rumah kat situ.. tapi gambar rumah tu gelap sangat..

Who is the winner?

Piya memang sangat excited.. semua nak try

Monday, 4 November 2013

My Kiddos :D

Salam alaik dan hai hai hai.. lagi 2 minggu lagi persekolahan.. Alhamdulillah.. (everybody dance now!:p). Exam dah habis nak nunggu majlis penyampaian hadiah yang extravaganza daripada Anugerah Bintang Popular..  so my kiddos buat seni nih.. ini pun idea dari Google. Selain daripada orang dan binatang, ada yang buat bot dan kereta yang akan bergerak sepanjang lukisan tu..
Pak cik ini boleh gerak-gerak guna 'straw' atau lidi sate. Gunting atau potong laluan untuk pak cik kek gambar pemandangan. Ini namanya pak cik petani berjaya menghalang blue Monday :p.. pakcik totap poie kojo!
Arnab berlainan contact lense.. macam comel jeww.. macam santek jeww.. :p
Penguin diterbangkan angin. Gila tak epic! :D
Beruang posing model.. wardrobe Zac Efron masa 'High School Musical' :p

Sunday, 3 November 2013

Bitstrips!!

Hahaha jakun bebenor baru install bitstrips dan sangat teruja dengan komik2 nya. Edit avatar seboleh2 macam muka korang dan update status melalui komik. Macam IG, korang leh share kat FB. After Instagram, rasanya Bitstrips akan jadi mangsa teman untuk update status. Giler comel la Bitstrips nih. FB da lame :p... (sian orang sekarang kan? Kita ni semua nak update.. telur sejibik riuh sekampung :p)
Avatar yang pose somellllllll gilak!
Intro lepas install
Since kid, i believed zombies are oh-sem fiction!:p (beside vampire and wizard :p)
And we can add our facebook fren! Oh makcik memang jakun dengan benda ni :p

Saturday, 24 August 2013

Been Spending Most Their Lives Living In A Gangsta's Paradise

UPSR tak sampai tiga minggu pun lagi.. diletakkan untuk mengajar kelas yang terakhir bererti perlu kuat usaha dan mental. Kurang pemahaman boleh dibimbing tapi kurang adab? Maka cikgu yang perlu mengubah adab.

Sebagai manusia biasa, banyak yang saya terpaksa tinggalkan sebagai seorang guru. Mula-mula terfikir mampukah saya menjadi seorang guru? Saya bukan seorang yang penyabar dengan soalan yang sama ditanya 10 kali.. bukan juga seorang yang mudah menerima dan tangled dengan insan sekeliling. Tapi itulah yang harus diketepikan bila takdir menentukan saya menjadi seorang guru. Kalau anda ingin menikmati pekerjaan itu maka belajarlah untuk jauh cinta dengan kerjaya itu. Tidak semua orang bernasib baik untuk bekerja dengan kerjaya pilihan sendiri malahan ada yang tidak mampu bekerja atau dapat kerja pun. Setiap manusia menghadapi pelbagai nasib sendiri. Kita mampu berusaha supaya sedikit pahit yang diberi Tuhan sebagai peringatan untuk kita mengingatiNya.

Dari 29 orang murid saya, hanya 4 orang sahaja yang stabil dan konsisten untuk mendapat markah lulus bagi Pemahaman dan Penulisan. 5 orang lagi ala peserta AF yang kadang ok kadang tak :p. Hanya 9 orang daripada 29 orang murid. Selebihnya? Ada yang berterus-terang nak berhenti sekolah pun ada. Setiap seorang daripada mereka terdiri daripada pelbagai masalah sosial keluarga. Itulah yang tajuk saya mengaitkan dengan lagu Coolio ' Gangsta's Paradise'. Penceraian, kecurangan, yatim piatu dan desakan ekonomi yang memaksa mereka untuk bekerja pada waktu malam. Ada juga bapa yang bekerja berkait dengan kerjaya yang ke arah gangsterisme. Kesemua murid UPSR saya berbangsa Cina. Terletak di sebuah lokasi yang majoritinya Cina, komunikasi adalah penghalang terbesar untuk saya mendalami masalah mereka. Penolakan dan mendiamkan diri juga menjadi pilihan mereka kerana saya cuma mampu bertutur Bahasa Melayu dan sedikit Bahasa Inggeris. Bahasa Arab dua tiga patah dan Bahasa Mandarin setengah patah..

Apabila saya memberi kelas tambahan percuma kepada 9 orang murid potensi lulus yang asalnya 2 jam tetapi dipendekkan satu jam atas pelbagai alasan mereka dan masih ada seorang murid yang tak mahu menghadiri kelas tambahan atas alasan malas memang sangat mengecewakan saya. Rasa air mata nak menitik pun ada. Setelah berbincang dengan guru bimbingan dan kaunseling maka hadirlah murid perempuan saya ini dengan langkah longlainya. Seolah-olahnya dimasukkan ke dalam lokap.

Walaupun rasa kecewa.. 'frust giler' tapi senyuman tetap diberikan dan menepuk-nepuk bahu mereka setiap kali ada yang betul dan ada yang salah. Ada juga perasaan berbunga apabila melihat seorang anak murid lelaki saya tekun menyiapkan karangan. Dia merupakan bekas murid Protim, digelar mastermind gangster sekolah dan pernah membaling bebola air dari tingkat 3 ke arah salah seorang guru. Namun bila diasingkan dengan ahli kumpulannya maka dia dapat menulis karangan yang mampu mendapat 16 per 30 untuk Bahagian B. Sangat sejuk hati saya apabila dia mengucapkan terima kasih dengan lembut dan senyuman ikhlas apabila saya membetulkan ejaannya semasa dia sedang menulis karangan. Sampaikan pembetulan pun dia rela menulis semula dengan tulisan yang langsung tidak cakar ayam. ( Berbanding di dalam kelas biasa yang turut ada 'clique')

Saya rasa kerjaya sebagai guru mendidik saya untuk tidak memandang insan dengan prejudis latar belakang, fizikal, agama dan bangsa. Mungkin ada yang tidak bersetuju kerana ada yang pernah berjumpa guru yang rasis. Alhamdulillah saya bersyukur kerana tiada sezarah pun pandangan itu terhadap anak murid saya, kalau bias pun yang nakal dan yang malas memang kena rotan dan yang sebaliknya tak kena rotan.. yalah kan?

Semasa praktikum dulu kena ganti kelas terakhir memang satu penyeksaan bagi saya. Ada yang melompat atas meja dan ada juga yang bertumbuk di belakang. Itu juga yang saya hadapi semasa tahun pertama bekerja. Sikit atau tak banyak, sekarang saya sudah mampu mengawal kelas 'hebat' ini. Cemuhan merka tidak disimpan di hati. Renungan dan suara yang keras menjadi taruhan walaupun anak murid saya lebih tinggi dan besar daripada saya. Respons negatif yang saya pernah dapat ' Saya tak suka BM', ' Saya tak suka cikgu' dan renungan yang cuba membalas balik apabila dimarahi tetapi tertunduk apabila saya merenung balik. Saya belum diuji lagi dengan diludah atau dipukul seperti sesetengah guru. Pendekatan tegas tapi sayang juga penting, biasanya saya akan menepuk-nepuk bahu mereka kembali selepas merotan dan saya tanyakan siapa yang salah. Berjumpa di luar waktu pengajaran dan luar sekolah, mereka ini masih tidak lekang dengan ucapan ' Selamat Pagi Cikgu' atau ' Selamat Petang Cikgu'. Namun perjalanan masih panjang. Kalau hendak sentiasa dipuji dan diberi hadiah buatlah surat rasmi dengan sokongan Perdana Menteri untuk hanya mengajar kelas elit sepanjang hayat.

Apabila mereka berubah menjadi lebih baik dari segi akademik atau sahsiah walaupun sedikit, itulah kepuasan sebenar seorang guru. Setiap proses mendidik mereka juga memberi motivasi kepada diri saya untuk mengubah diri ke peringkat yang lebih atas walaupun merangkak-rangkak..


Sunday, 11 August 2013

Salam Aidilfitri

Salam alaik dan salam sejahtera.. untuk para muslimin dan muslimat, taqaballahu minna wa minkum. Sedar tidak sedar hari ini sudah 4 Syawal 1434H. Sudah 4 hari kita meninggalkan Ramadhan yang penuh dengan barakah. Sedihnya hati kita apabila meninggalkan Ramadhan. Tiada bulan lain yang ada solat sunat Tarawikh.. tiada bulan lain yang masjid diimarahkan sehingga dipenuhi jemaah. Saya pulang ke Perlis pada 27 Ramadhan yang lalu, jemaah masjid berkurangan berbanding awal Ramadhan. Mungkin sibuk dengan persiapan hari raya. Terasa kekuatan di jiwa dan hati apabila berjemaah. Teringat ceramah di IKIM FM yang saya lupa siapa ustaz yang memberi ceramah.. umat Islam akan bertambah kuat apabila bermasyarakat, berjemaah dan dalam kumpulan berbanding berseorangan. Diibaratkan seperti salah seekor rusa yang terlepas dari kumpulannya akan dibaham serigala begitulah juga syaitan yang diibaratkan serigala akan menyambar hamba Allah yang berseorangan dengan bisikan ke arah lagha...

Sekali lagi, di mana-mana entri pun saya bukanlah mukminah yang tidak lepas dosa. Dosanya seluas lautan pun belum bisa tercuci jika taubat tidak diterima Allah Yang Maha Esa. Ingatan untuk kita semua termasuk saya sendiri, hamba Allah yang memang tiada maksumnya.

Sejuta kemaafan saya pohonkan dengan susunan sepuluh jari jika ada post saya yang mengguris hati sama ada sedar atau tidak.

Salam Aidilfitri kepada semua.. kita diminta untuk bergembira di hari raya.. senyumlah seikhlas hati :).. dan Ramadhan pasti dirindui.. kerana apakah ada Ramadhan untuk kita lagi pada tahun hadapan?...

Salam Aidilfitri dari kami sekeluarga.. tiada anugerah yang terindah di dunia ini daripada sebuah keluarga..





Sunday, 4 August 2013

Osman Ali Tanya Siapa Sesuai Jadi Salina?

Salam alaik dan salam Ramadhan.
Post kali ini saya nak sentuh mengenai Salina karya Tan Sri A. Samad Said. Saya pernah menyentuh soal pemeran watak Salina dalam entri beberapa tahun lepas di: http://bidasari.blogspot.com/2010/12/naskhah-salina-bakal-dipentaskan-di-ib.html

Namun ketika itu soal teater Salina.Namun apakah saya ketinggalan kerana saya tidak pasti teater Salina versi 2010 sudah dipentaskan atau belum?

Ketika soalan Osman Ali ini ditanya di forum CARI, ramai yang memberi nama Umie Aida. Begitu juga nama Tiz Zaqyah, Nasha Aziz, Maya Karin, Nabila Huda, Fasha Sandha hinggakan Nad Zainal dan Emma Maembong pun. Mungkin nama Tiz Zaqyah, Nad Zainal atau Emma Maembong ditimbulkan oleh mereka yang tidak membaca novel tersebut. Salina seorang pelacur dan perempuan joget yang terpaksa menjalani hidup sebegitu, Salina penuh penderitaan. Abdul Fakar diterima kerana iras wajah arwah tunangnya.. itulah naifnya Salina. Salina mempunyai seorang adik angkat berusia belasan tahun, Hilmy.

Watak Salina kacau bilau adakalanya mengenangkan saya pada Nasha Aziz yang selalu hebat dengan mainan jiwa gilanya. Namun usia Nasha sekarang sudah tidak sesuai. Anda pernah tengok bagaimana karakter Sofia Jane semasa dipukul di dalam Sayang Salmah? Muka perit dan sakit jiwa itu yang saya nampak bila membayangkan Abdul Fakar memukul Salina. Umie Aida memang pilihan tepat jika masih mempunyai kejujuran wajah Umie Aida dalam Embun atau Surah Terakhir.. saya salute Umie Aida, dia mungkin pilihan yang tepat juga. Nabila Huda dan Fasha Sandha memang boleh dipertimbangkan. Antara keduanya mungkin Nabila Huda lebih saya gemari dari segi lakonan. Bagaimana Sheera Aiyob yang memainkan peranan protaganis dan antoganis dalam Duri? Dia juga antara pilihan yang terbaik tapi dilupakan. (Lupakan Sheera Aiyob dalam Karak).

Hilmy yang  saya pilih 10 tahun yang lalu ialah Zulhuzaimy dalam Intan Mahsuri tapi yang ada sekarang hanya sesuai dibawa oleh Syafie Naswip. Sunarto yang dahulunya saya pilih Rosyam Nor pula sekarang ini lebih sesuai untuk Beto Kusyairy. Nahidah yang disukai Hilmy secara diam-diam dahulunya sesuai dibawa Liyana Jasmay bagi saya namun jika difikir faktor usia, kita perlu mencari bakat muda (bukan wajah komersial seperti Elfira Loy.. tapi mungkin Erin Malek yang agak bagus dalam drama Satu Malam Perawan). Abdul Fakar baran dan besar badannya.. dahulu saya memilih Sidi Oraza, ada nama Sharnaaz Ahmad yang disebut di dalam forum tersebut mungkin itu antara pilihan yang baik buat masa ini. Bront Palarae juga sesuai sebagai Abdul Fakar. Watak Zarina ibu Nahidah dan ibu angkat Sunarto yang membencikan juga pasti cemerlang di tangan Normah Damanhuri.

Pilihan saya? Antara Nabila Huda dan Sheera Aiyob. Walaupun kedua mereka agak underdog dalam komersial (Sheera terutamanya) tetapi seperti permata yang mampu digilap barangkali.

Namun jika Salina diarahkan oleh Osman Ali. Kurangkan grafik seksual walaupun Salina kisah dunia pelacuran. Filem India, Talaash tetap cemerlang walaupun Kareena Kapoor memegang watak pelacur di mana pelacur itu digambarkan secara abstrak dan metafora bukan secara maujudkan adegan ranjang seperti dalam Ombak Rindu.

Jika benar Salina akan difilemkan, jangan dibikin sembrono.

Thursday, 11 July 2013

Ramadhan Tiba Lagi

Salam alaik... hari ini sudah 2 Ramadhan 1434H... sudah siap masak. Sambal udang dan telur dadar. Minumnya cuma milo ais. Agak ralat tak ada kurma hari ini.

Hari ini saya tak beli di Bazar Ramadhan. Cuba berbuka puasa dengan makanan yang selalu dimakan. Semalam, berbuka dengan makanan Bazar Ramadhan, murtabak, keli bakar, air asam dan air jagung manis.

Berbuka dan bersahur tanpa keluarga tersayang sudah 9 kali saya lalui. Awal-awal tahun dulu memanglah sedih. Iyalah biasa makan bekas tangan mama dan nanab.. berbuka dan bersahur dengan keluarga. Apatah lagi Ramadhan kali ini saya ada short sem. Setiap Sabtu ada kuliah, kecuali 27 Julai ini. Memang tak sabar nak balik berbuka, bertarawikh dan bersahur dengan keluarga.

Namun bila usia makin meningkat, saya gunakan masa berseorangan ini dengan lebih mengingati Dia. Tak ada sedihnya saya dibandingkan anak2 yatim Palestin atau Syria.

Jadikan Ramadhan ini untuk mengikis sifat kebendaan dan duniawi. Sama ada yang kaya atau miskin, yang cantik atau hodoh... sama-sama meletakkan diri di taraf yang sama. Puasa lebih daripada sekadar menahan lapar dan dahaga. Mari kita mengimarahkan bulan yang dipenuhi sejuta barakah ini!

Monday, 1 July 2013

Petua Kak Chah: Bila Rumahku Toilet Awam Kucingmu

Salam alaik dan haiiiiiii...

Dua hari yang lepas Kak Chah bagaikan Cinderella menyental lantai setiap kali anak kucing makcik sebelah membuang hajat. Masalahnya bukan di pasir. Tapi di dalam longkang dan di depan pintu hokey? Sehari 3 kali juga menyental lantai. Pewangi lantai tu habis kat situ sajalah tapi still kucing-kucing tu buat tandas. Lepas tu makcik sebelah macam tak bersalah tengah Kak Chah muka macam 'Hulk' mengemop, dia sembang-sembang dengan la la la la tanya buat apa? Nasib baik Kak Chah tak menjawab ' Tengah ambil alih kerja Indah Water mak cik :p'

Kak Chah pun cari kat Google.. antara petua untuk mengelakkan kucing me'nyepret' tabur serbuk ikan la, serbuk kari la, minyak tanah la. Nak letak minyak tanah kang mahu terbakar rumah kalau nak jadi cerita. Berlumba-lumba pula bomba datang menyelamatkan laman umah Kak Chah. Malam semalam macam Kajol sambut Deepavali, Kak Chah pun riang-ria tabur serbuk kunyit depan pintu dan dalam longkang. Sambil menyanyi-nyanyi lagu ' Tujhe Dekha To Ye Jana Sanaam' tanpa Shah Rukh Khan atau lompat-lompat bintang.
Goreng pun sodap!

Malam tidur..pagi bangun kerja.. balik sekolah tadi.. Alhamdulillah! Memang tak me'nyepret'. Berani dia me'nyepret' nanti 'montot' kuning. Tadi tengok la budak kucing tu selamba je me'nyepret' longkang tuan dia sendiri dan terus blah. Sian dia, tak diajar untuk 'iyak' di fasir berdengung.

So..kalau kucen jiran anda menjadikan laman anda tandas awamnya.. dapatkan serbuk kunyit di kedai runcit Thinugaran! :p

Monday, 10 June 2013

Poster Brad Pitt Dan Perpustakaan Awam Kangar Punya Cerita

Salam alaik dan hai..
Back to year 1996, sebelum kedatangan Big Bang :p.. Backstreet Boys dan Brad Pitt adalah satu kegilaan zaman itu. Sama sheikh dengan orang suka sesangat kat KRU.

Masa orang tengah minat Luke Perry, saya memang sangat suka Brad Pitt since cerita A River Runs Throught It. Masa tu tengah SPM, memang selalu juga study group dengan kawan2 kat library awam Kangar. Library biasalah, apapun tak boleh bawa masuk. Masa tu pakai fail lutsinar yang harga seringgit dan tepek pin up Brad Pitt memang sejibik gambar di bawah. Tak silap pin up dari Galaxie. Rambut panjang mengurai tu masa Brad Pitt berlakon Legends Of The Fall dan Interview With The Vampire. Vampire paling seksi masa tu (Good bye Cullen :D). Tinggallah fail dalam loker.

Bila nak balik.. hilanglahhh fail seringgit angkara Brad Pitt. Haha memang rasa zalim betul siapa yang mengambilnya. Siapa yang ambik tu mesti dah beranak-pinak dah sekarang :P..

Baru-baru ni saya ada juga ke public library mencari buku De Bono untuk assignment. Masih lagi dengan barang tak boleh bawa masuk. Tapi pak guard tak friendly masa zaman 90s. Pegawai yang saya rasa muda daripada saya punyalah poyo dan kerek sampai purse pun tak bagi bawa masuk? Agak2 lah.....-_-



Thursday, 16 May 2013

Buah Hati Saya

Salam alaik dan hi..
Saya dan abang bukanlah baik sangat. Masa sekolah dulu macam anjing dan kucing. Memang tak pernah bercakap. Tapi kuat bertekak. Sampai dewasa tak adalah bertekak tapi bercakap hal penting saja. Buah hati saya ni anak abang, manja nak mati dengan saya. Itu angah, ini angah. Nama penuh Eryna Safiya tapi orang panggil Piya. Saya pula jenis panggil macam2 nama. Sekarang dia bahasakan diri dia kakak sebab dah ada adik. Saya memang panggil macam2 nama Cik Potet la, Cik Piya dan Mannining. Mannining tu nama watak Kristine Hermosa dalam Fish Port Princess. (Princess la sangat kan)..:p
Pernah jalan2 kat Kangar dia memerap minta patung ultraman setinggi dia. Dah beli tu tekan button kat dada Ultraman tu sepanjang Kangar -_-..
Walaupun dah ada adik, Siti Schawani tapi dia tetap bajet anak menakan favourite angah.. pernah je buat mulut huruf J bila saya belikan baju si adik dan dia saya tak beli apa sebab repair tablet game dia rm30.
Manja tahap muntah :p.. nanti la saya ada anak sendiri, memang suruh dia babysit :D..
Rindu pulak si Mannining nih...

Wednesday, 15 May 2013

Iklan Provokasi Galaxy S4 VS Iklan Kelakar Nokia Lumia 920

Salam alaik dan hi,
Perang tak pernah berhenti antara Samsung dan Apple walaupun Amerika sekutu Korea Selatan :D.. layan je iklan Samsung Galaxy S4 yang menyindir Iphone 5s sebagai telefon orang tua. Yang paling kelakar komersial Nokia Lumia 920 yang menyindir pergaduhan Samsung dan Apple.. memang kelakar tak hagak. Saya memilih iklan Nokia Lumia 920..layannnn..

IKLAN SAMSUNG GALAXY S4 'SO SOME SMARTPHONES ARE SMARTER THAT OTHER SMARTPHONES :P'
 IKLAN NOKIA LUMIA 920 ' SEARCH KARATE.. KARATEEE..:D'

Tuesday, 14 May 2013

Review: Sony Xperia TX Pink Edition

Salam alaik dan hai.. episod saya bersama Sony bermula selepas merajuk dengan kes pecah amanah Samsung Galaxy W. Selepas menolak Note 1 kepada kawan sepejabat dengan harga berpatutan, saya ingin mencuba antara Iphone atau Sony. Selepas kuliah, saya pun jalan2 di Greentown Mall dan chit chat dengan tauke2 di situ. Ada produk AP Iphone 4 dengan harga RM1499 dan warranty SONY (Dynamic Digital) Sony Xperia TX RM1399 (harga Mac 2013). Ada 2 pilihan dengan harga yang ok. Saya memang dah aim nak beli Iphone walaupun patutnya untung RM100, boss kedai itu menasihatkan saya mendapatkan telefon Sony daripada Iphone. Maka saya memilih Sony Xperia TX. Okaylah RM1399 dengan gift screen protector dan case silicon CHERRY. Rata2 TX yang saya survey di GM pada hari itu dalam harga RM1450. Saya kenal model ini pun setelah melihat promo James Bond: Skyfall yang mana Bond menggunakan 'abang' TX iaitu Xperia T. Dari segi luaran T lebih seksi menawan tetapi saya memilih TX sebab kaler.. PINK!!:P

Kalau anda pengguna Celcom, masalah pertama yang anda hadapi ialah ERROR 413 semasa muat turun atau update aplikasi di Playstore. Memang hairan apakah masalahnya. Geramnya juga kerana tak dapat download. Dengan bantuan Uncle Google rupanya Xperia memang bermasalah dengan APN server Celcom. Adik saya yang memakai Maxis tak ada masalah.

Jadi kenalah setting semula. (Credit blog Kelip2)
To create, goto :
Settings > Wireless & networks > Mobile networks > Access Point Names > New APN

Then enter all these information :
Celcom 3g internet setting :
Name : Celcom 3G Internet
APN : celcom3g
MCC : 502
MNC : 19
APN type : default

Celcom 3g MMS setting :
Name : Celcom 3G MMS
APN : celcom3g
MMSC : http://mms.celcom.net.my
MMS proxy : 10.128.1.242
MMS port : 8080
MCC : 502
MNC : 19
APN type : mms

Celcom 2g internet setting :
Name : Celcom 2G Internet
APN : celcom.net.my
MCC : 502
MNC : 19
APN type : default

Celcom 2g MMS setting :
Name : Celcom 2G MMS
APN : mms.celcom.net.my
MMSC : http://mms.celcom.net.my
MMS proxy : 10.128.1.242
MMS port : 8080
MCC : 502
MNC : 19
APN type : mms

Source: http://bit.ly/tero5N 

Apa yang saya faham, APN server Celcom yang disediakan oleh telco Celcom memang menghadapi masalah dengan mana-mana Xperia. Kalau Xperia Z atau ZL tiada masalah, sila2 lah betulkan saya.

Berbalik pada Xperia TX. Design memang comel. Dengan lengkungan di belakang memang sedap digenggam. Anda juga boleh merakam video dan pada masa yang sama boleh mengambil gambar..2 in 1. Saiznya lebih kurang Samsung Galaxy S2. Upgrade software android juga terkini. Kalau tak salah saya sudah upgrade Jellybean 4.2.2.

Masalahnya selain keistimewaan yang saya sebut di atas. Ciri-ciri yang lain memang sama dengan Samsung Galaxy S2 yang dikeluarkan pada tahun 2011. Dual core, MP kamera sudah lupa sebab sudah trade in dengan Note 2. Walaupun TX dikeluarkan pada 2012, tapi spesifikasinya setahun kebelakang berbanding Samsung. Saya rasa model high end seperti Z lebih upgrade dengan kalis air dan debu.

Kali pertama memuat turun Go Launcher, TX memang kurang mesra. Nak alih icon ke home memang sangkut. Kena restart baru boleh alih. Skrin juga mudah panas sama seperti Galaxy S2. Saya menghadapi kesukaran untuk membuka cover belakang.. patah kukulah juga. Saya tak tahu dengan pengguna TX yang lain tetapi saya menghadapi masalah video yang dirakam hilang suara. Taklah selalu tapi sesekali tu jadilah juga. Tambah bila video nak masukkan Keek hilang suara. Restart balik baru okay.

Saya sudah menggunakan S3 sebelum ni, jadi memang saya rasa tak selesa menggunakan TX. Kalaulah saya sabar sedikit dan tunggu Z keluar. Kata kawan saya, saya ni kena tulah Samsung :p.. apapun saya memang selesa dengan Samsung. Tak ada salahnya dengan TX tetapi spesifikasi lebih kurang S2. TX memang jambu dan cun.

Dalam 2.5/5 bintang.:)
Saya sempat ambil satu je sebelum kena jual hehek.,yang keliling tu silicon cover CHERRY.
.


Pinjam image dari Uncle Google.. taraa inilah beliau.. stylish kan?

Monday, 13 May 2013

Review: Samsung Galaxy Note 2 N7100 Pink Edition

Salam alaik.. hellooo :) lama Kak Esah tak membebel di dada blog ini. Okay, finally.. dalam bulan lepas saya telah mendapatkan Samsung Galaxy Note 2 N7100 edisi PINK. Memandangkan saya ini peminat warna PINK maka saya korbankan Sony Xperia TX James Bond untuk Note 2 PINK. Bukan AP tapi warranty SME. Bagus juga Samsung sudah mula memahami pasaran Malaysia yang suka edisi kawaii serta gwiyomi ni. Samsung juga baru-baru ini mengedarkan edisi warna RUBY WINE. Setakat blog ini ditaip edisi itu belum dikeluarkan oleh SME, AP set ya.

Sekali lagi saya mengusulkan anda untuk membeli handphone di kiosk banner NOKIA di Tesco Manjung. Harganya sangat berpatutan RM1850 dengan gift casing bag, screen protector dan muat turun aplikasi (untuk yang malas muat turun dari Playstore). Di kedai rasmi Samsung mereka menawarkan handphone sahaja tanpa gift dalam harga RM1790. Kalau nak casing bag dan screen protector sudah jadi RM1900. Kalau anda jenis tak kisah dapat handphone saja boleh saja membeli di outlet rasmi Samsung Tesco Manjung.(for Perakian)

Okay saya cerita serba sedikit pasal Note 2 ini daripada pandangan pengguna biasa. Processor quadcore sangat memuaskan kerana handphone saya belum pernah hang lagi. Seperti S3 terdapat smart stay,kamera belakang 8MP, kamera belakang 1.9 MP, LED (handphone Samsung yang LED setakat ini cuma S3 dan Note 2). S Pen lebih lancar dan sensitif dari Note 1 N7000. Tulisan memang tak ada beza dan melukis pun smooth je.

Bateri? Alhamdulillah dengan 3100Mh tahan lebih lama. Kalau saya cas penuh dengan penggunaan maksimum internet untuk Facebook dan Whatsapp boleh tahan sehari lebih. Kalau kuat main game memang kena cas sehari. Android versi Jellybean.

Ramai kawan saya suka Martian Pink yang lembut ni tetapi secara peribadi saya lebih cantik PINK N7000 yang lebih garang. Berbanding dengan Samsung Galaxy S3, Note 2 lebih berbaloi untuk dimiliki. Saya bagi 4.5/5 lah. Dapatkanlah segera kerana harga memang turun selepas kedatangan Samsung Galaxy S4. Satu yang saya suka mengenai Samsung ialah setiap kali datangnya generasi baru S atau Note, Samsung akan upgrade yang luarbiasa, contohnya gesture dan kamera depan belakang boleh ambil gambar serentak dalam S4. Sesuatu yang tiada pada jenama lain. Memandangkan hari itu saya pernah pakai Sony Xperia TX, nanti saya citer apa masalahnya Sony walaupun kacak :)
Bahagian depan

Bahagian belakang

Dalam pun pink

Ini Samsung Galaxy Note 1 N7000 edisi PINK.. saya lebih suka PINK ini

Thursday, 28 February 2013

Minggu Sibuk

Salam alaik,

Minggu ini memang kerja sangat banyak sampai tak cukup tangan. Kalau sotong mungkin cepat siap sebab tangan banyak. Hehe..

Selain melengkapkan fail panitia, saya dan kawan-kawan perlu juga melengkapkan Fail Portfolio Guru, Fail LINUS, Fail PROTIM, Fail iThink, Fail Kelab (bukan kelab malam mahupun kelab golf..) dan yang lain mengikut panitia masing-masing. Dokumentasi ini semua perlu dilengkapkan sebagai menyambut ketibaan pegawa-pegawai JPN atau lebih hebat lagi, Kementerian?

Selama ini sibuk dengan PdP (pengajaran dan pembelajaran) maka adalah dokumentasi yang terlepas pandang. Itulah guru, merangkap juga seorang kerani, pengasuh, jururawat (masa anak murid jatuh tergolek dan lutut berdarah maka sapu antiseptik), jaga (Program Guru Penyayang menyambut di pagar sekolah), penyambut tetamu, Crime Scene Investigator (siasat anak murid siapa tumbuk siapa dulu?:p) dan paling penting seorang ibu atau bapa. Alhamdulillah, kalau dahulu saya baran nian, tapi ingat kerja kerana Allah, ingat kerja sebagai seorang mualimah, dia macam rasa marah pun cepat sejuk.

Alhamdulillah, rangka tugasan Sosiolinguistik telah disahkan berkualiti oleh pensyarah. Isi dah ada, cuma perlu diolah sahaja.

Minggu ini memang sibuk, rasa macam tak boleh nak balik Perlis. Tapi handphone adik pula memang sah dihilangkan dealer Samsung Aloq Staq. Kasihan kat adik. Mereka berjanji nak tukar dengan handphone second hand.. patutkah?? Saya sudah pun menghubungi Samsung Centre di KL, mereka sudah ambil komen dan maklumat daripada saya. Tapi sampai hari ini belum ada apa-apa tindakan. Leceh sebenarnya nak bawa sampai ke Tribunal Pengguna. Tapi agak-agaklah sampai telefon Samsung yang dihantar untuk diperbaiki boleh dihilangkan. Sekalipun pekerjanya yang pecah amanah, patut lebih bertanggungjawab. Saya beri masa kepada mereka sampai Jumaat ini, mohon doa agar semua berjalan lancar.

Banyak dugaan.. Allah cuma memberi ujian setakat yang kita mampu. Ingat Allah selalu, insyaAllah ujian itu menjadi sedikit ringan. Apatah lagi ada orang yang lebih berat ujian yang ditimpa terhadapnya.




Friday, 22 February 2013

Samsung Galaxy Note 2 Pink Di Korea

credit photo: http://cdn.gottabemobile.com
Salam alaik,

Samsung Galaxy Note 2 edisi warna pink dilancarkan hari ini di Korea. Setakat ini hanya untuk Korea. Harapnya ada AP set yang datang ke Malaysia macam Note 1 pink.

Warna amber brown (cekelet :p) dan ruby wine (merah) juga akan dilancarkan di Korea. Cepat-cepatlah AP set warna pink terbabas kat Malaysia..


Sunday, 3 February 2013

Muhammad Dalam Song Of Solomon (5:16) Dalam Bahasa Hebrew

Salam alaik,

Semoga perkongsian ini dapat dijadikan renungan. Saya bukan pengkaji Al-Quran, Bible atau Torah. Tapi maklumat penulis ini berdasarkan Old Testament. Berdasarkan Injil. Nama Muhammad sebagai Rasul terakhir disebut di dalam Injil. Namun kerana Muhammad itu berbangsa Arab dan bukan Hebrew, maka bukti Muhammad disingkirkan dalam Bible dan Torah masa kini.

Baca entri asal dan tonton video kenapa nama Muhammad disingkirkan sedangkan itu kalam Allah. Allahuakbar!

KREDIT-Entri asal:
http://pengembaralara.blogspot.com/2010/04/bukti-nama-muhammad-di-dalam-injil.html

Di dalam buku song of solomon/kitab kidung agung(5:16),di dalam bahasa ibrani/hebrew :

"khiko mamtaqeem vekhulo MUHAMMADIM zeh dewdee,v'zeh ra'ee benot jerusalem."

maksudnya:

"Begitu manis tutur katanya,segala yg ada pdnya menawan hatiku.Demikianlah kekasihku dan sahabatku,Hai puteri2 jerusalem."

Perkataan "he is altogether lovely" yg tercatat di dalam bible sebenarnya adalah terjemahan drpd perkataan MUHAMMADIM dalam bahasa ibrani/hebrew..

'IM' dalam bahasa ibrani(bahasa yahudi),MENUNJUKKAN dua jenis kata plural...
1.plural of numbers
2.plural of respect

sama juga mcm bahasa arab...perkataan' kami' mempunyai 2 maksud...
1.plural of numbers
2.plural of respect..

kalau tak percaya pergi tanya org2 yang ahli dan pakar dalam bahasa arab.

CONTOH

perkataan ALLAH dalam hebrew adalah ELOHIM...ELOH=ALLAH,IM= plural of respect...

sama macam MUHAMMADIM..MUHAMMAD IM!

Kesilapan orang kristian ialah mereka menterjemahkan nama orang...sebab tu mereka bila dtanya nama muhammad ada x dalam kamu punya bible?mereka kata x de...pasal da dterjemahkan jd "altogether lovely"!!

CONTOH:

hafizuddin sedang minum air

hafizuddin dalam bahasa arab bermaksud menjaga agama(islam)
boleh kita terjemah jd begini?:

menjaga agama islam sdg minum air...

JESUS bangsa Yahudi dan berbicara bahasa Hebrew. Semua umat Islam tahu Nabi Muhammad bangsa Arab dan baginda bicara bahasa Arab. Apa pun yang dikatakan oleh JESUS, lebih tepat didalam Bahasa Hebrew.

Perhatikan perkataan dibawah: 

מַחֲמַדִּי

Perkataan diatas adalah perkataan yang diambil dari Bahasa Hebrew dari BIBLE HEBREW. Bahasa Asli BIBLE. Ingat! JESUS bukan Arab. 

Perkataan ini diambil dari Old Testament.

חִכֹּו מַֽמְתַקִּים וְכֻלֹּו מַחֲמַדִּים זֶה דֹודִי וְזֶה רֵעִי בְּנֹות יְרוּשָׁלִָֽם׃  
(Song of Solomon 5:16)

Didalam Kitab Perjanjian Lama, Nabi Sulaiman atau SOLOMON dalam BIBLE ENGLISH ini adalah terjemahan bagi ayat di atas:

His mouth [is] most sweet, Yes, he [is] altogether lovely. This [is] my beloved, And this [is] my friend, O daughters of Jerusalem! (Song of Solomon 5:16). 

Kenapa מַחֲמַדִּ diterjemahkan kepada lovely didalam terjemahan English? Bukankah itu sebuah nama? Oklah… pembuktian yang Nabi Muhammad sudah diramalkan kedatangannya sebelum kelahiran Jesus ada didalam BIBLE.


Saya tidak mahu menjadi blogger melalak tanpa bukti. Mari… ikut saya cari maksud perkataan diatas.

Bukti menunjukkan perkataan ini adalah merujuk kepada Muhammad:

מַחֲמַדִּי (copy paste perkataan ini untuk Google Translator)

boleh dibuktikan melalui beberapa enjin terjemah popular. Antara yang mudah ialah:

Terjemahan perkataan מַחֲמַדִּי melalui Google Translator

מַחֲמַדִּ (copy paste perkataan ini untuk WordLingo dan FreeTranslation)

Terjemahan perkataan מַחֲמַדִּ di dalam WordLingo Translator dan FreeTranslation:


http://www.worldlingo.com/en/products_services/worldlingo_translator.html

http://www.freetranslation.com/

Semoga Allah s.w.t. menjadikan orang Islam sebagai asbab hidayat seluruh manusia seluruh alam.

Thursday, 31 January 2013

Khabar Angin: Samsung Galaxy S4 Dengan S Pen

Salam alaik dan hi.. balik sekolah tadi kelam kabut masak sebab lapar. Mandi dan solat dulu baru makan tengah hari. Tahun 2013 ni memang sangat sibuk, nak dapat hari yang balik 1.05 petang memang jarang. Jadi saya cuba menikmati hari 'rehat' dengan sebaik mungkin. Saya sangat hormat ibu-ibu yang bekerja sampai petang dan sampai rumah selepas Maghrib. Hormat jika dapat menguruskan rumahtangga dengan baik.
Itu intro saja baru.. :-D.. lepas makan, selak majalah Initial D baru. Khabar angin tentang kemunculan Samsung Galaxy S4. Khabarnya bulan Jun 2014. S4 juga akan ditambah dengan S Pen dan resolusi kamera 13 MP. Tapi itu cuma khabar angin. Namun soal S Pen tak mustahil kerana itu yang membezakan dengan pattern Iphone. Juga berdasarkan sambutan Samsung Galaxy Note 2. Apapun rasanya biarlah Note saja yang mempunyai ciri 'phablet'. Mungkin S4 boleh ditambah kehandalan kamera dan video. Kalau S4 juga mempunyai S Pen tak ada pula perbezaan dengan Note. Apapun sama-sama kita tunggu.
KREDIT: MAJALAH INITIAL D

Thursday, 24 January 2013

Kitalah Umat Muhammad S.A.W

Salam Maulidur Rasul.. 12 Rabiul Awal Tahun Gajah kelahiran junjungan besar Muhammad S.A.W. Selawat ke atas nabi dan keluarganya. :)

Entri saya sempena Maulud Nabi tahun ini bukanlah bererti saya cuba berlagak bijak agama. Demi Allah ilmu saya cuma setitis dakwat atau mungkin lebih rendah dari sekecil zarah. Namun inginlah saya ajak rakan-rakan Muslim saya rindu akan baginda, kenang sunnah2 baginda dan selawat berbanyak-banyaknya ke atas baginda pada hari ini.

Umat Muhammad pada masa ini ialah umat yang penuh dengan ujian dan berat dengan dugaan. Lemah juga akidah dan akhlak. Sedangkan umat terdahulu yang dihadirkan dengan Adam A.S sehingga Muhammad S.A.W pun banyak kelemahannya apalagi kita yang berdiri tanpa rasul dan nabi. Apa yang tinggal? Al-Quran, hadis dan para ulamak supaya kita masih teguh kepada agama fitrah.

Saya tertarik dengan kewujudan sekolah tahfiz aliran sains yang baru ini didokumentasikan di dalam akhbar Kosmo. Walaupun bayaran yang dikenakan tinggi namun saya tabik ibu bapa yang berkemampuan ini dan mempunyai kesedaran untuk membentuk pemimpin berwadah ulamak. Sains dengan Islam sangat sinonim sejak zaman Ibnu Sinna lagi. Walaupun kitab-kitab Ibnu Sinna dihapuskan dan barat menggantikan dengan Avecenna, kita maklum bahawa sains dalam Islam telah lama bertapak.

Tapi itu dulu, sebelum hati kita umat Muhammad akhir zaman ini dinafsu-nafsikan dengan hiburan hendonisme sehingga melemahkan urat saraf kita.

Umat Islam kini hanya tingga Islam pada kad pengenalannya. Kita gagal memberi contoh terbaik pada penganut agama lain seperti mana Rasulullah S.A.W. Jika kita dipropagandakan sebagai pengganas dan barbarian pun sepatutnya kita dapat menangkis bukan mengiyakan pendapat itu.

Kaum Taif mencederakan baginda sehingga berdarah dan luka-luka. Sehingga baginda memohon petunjuk Allah yang Maha Esa. Allah S.W.T malahan mengirimkan Jibrail untuk memusnahkan kaum itu dengan gunung-ganang yang menghimpit mereka. Namun apa permintaan baginda? Baginda meminta jangan diperlakukan sedemikian, dengan izin Allah S.W.T memohon agar hati mereka menerima agama fitrah, moga keturunan mereka menerima agama fitrah.

Beza sangat kan kita dengan akhlak baginda? Ya, kita akan mengulang ucapan, “ Saya bukan nabi,”. Namun setiap kali kita ditindas, kita mohon Allah S.W.T memberi petunjuk dan hidayah. Perang dan pembunuhan adalah perkara terakhir. Lebih baik cuba berbuat baik tetapi dijauhi manusia daripada berbuat jahat tapi disukai manusia. Redha Allah segalanya. Jika tercapai redha Ilahi akan wujudlah kasih-sayang manusia.

Menyebut Islam hanya pada nama dan masjid. Lapan tahun yang lepas, zaman baru lepas belajar maktab perguruan, saya dan seorang kawan singgah di sebuah masjid berhampiran pekan Jitra, Kedah. Kami menumpang untuk menunaikan solat Zohor. Ketika masuk ke dalam masjid, kipas  dan lampu dibuka kesemuanya di bahagian muslimah. Baru sahaja kami masuk, seorang AJK masjid terus mengherdik kami kerana andaiannya kami yang membuka semua kipas dan lampu. Rakan saya terus melenting kerana kami diherdik tanpa sebarang salah. Ketika kami mula untuk bersolat, semua lampu dan kipas ditutup menjadikan keadaan panas dan gelap. Kedengaran suara yang menyindir, “padan muka.”. Selesai solat, AJK yang mengherdik kami itu duduk berbual dengan selamba bersama rakan-rakannya. Usia remaja ketika itu memang membuat hati bikin panas, namun difikirkan balik pakcik itu diberi ujian yang besar oleh Allah S.W.T. Moga dibukakan hatinya untuk menjadi Islam seikhlasnya. Segelintir golongan sebegini yang menyebabkan umat Islam yang muda jarang bertandang ke masjid. Di pihak kami juga salah kerana membalas herdikannya dengan lentingan.

Umat Islam akhir zaman ini lemah.. kalau tidak membuat dosa, kita lebih banyak membuat perkara yang tidak berfaedah. Kita lebih banyak berpecah kerana egois berbanding bersatu kerana Allah S.W.T. Allah yang Maha Satu, yang tidak beranak atau diperanakkan. Kerana itu Allah itu Tuhan sekelian alam.
Saya pun sama, imannya kadangkala setinggi gunung dan kadangkala hancur bagai hampas. Dosanya sebesar lautan. Kadangkala ingin berada jauh daripada kehidupan dunia yang penuh godaan dan cabaran. Namun hidup juga bukan sampai meninggalkan dunia. Berusaha manfaatkan dunia sebelum kembali ke alam abadi. Masa yang disia-siakan merupakan penyesalan yang hanya mampu ditebus dengan memohon keampunan Ilahi.

Mohon doa jangan dijadikan di antara golongan yang sesat, menyesatkan, menzalimi, dizalimi dan disematkan kalimah 'lailahailaAllah' sampai ke hujung nyawa. Sudah tertulis di dalam Al-Quran bahawa umat manusia akan disesatkan Dajjal, diturunkan Imam Mahadi untuk membimbing kita. Sehinggalah turunnya Nabi Isa A.S dari langit. Mohon doa Allah S.W.T jangan kita dijadikan golongan yang disesatkan. Nauzubillahiminzalik.

Akhirul kalam, saya bukannya ustazah, jauh semanggang dari api. Dosa tidak tertanggung dan malunya amat besar setiap kali sujud di sejadah di hadapan Maha Pencipta.. :(..saya cuma hamba Allah yang sangat berusaha menjadi lebih baik. Sekadar berkongsi perkara manfaat. Jika saya bisa berkongsi hal gadgets dan hal lain dengan rasa teruja, izinkan saya berkongsi hal manfaat dengan rasa rendah diri sebagai peringatan untuk saya dan anda.

Sallallahu ala Muhammad.. sallallahu alaihi wasallam..

Friday, 18 January 2013

Setia Hujung Nyawa Punya Pasal

Salam alaik dan salam sejahtera. Yihuu akhirnya sampai juga novel yang dilanggan secara alam maya buat kali pertama. ( Wah, ayat!)

Sebenarnya saya bukan kaki novel sangat, kaki kumpul novel iya sebab memang tak kudrat nak membaca bila sudah mula kerja. Novel terakhir yang saya baca sampai habis pun ' Harry Potter: The Deathly Hallows'.
Novel Melayu masa mula kerja dulu, lupa tajuknya tapi karya Norhayati Berahim. Tapi tengok koleksi memang banyaklah.. hihihi..

Tapi kerana penangan Zain Hakimi dan Ersalina dalam drama 'Setia Hujung Nyawa' buat saya gigih cari novelnya. Mana nak sangka selepas drama tersebut novel ini boleh laris macam goreng pisang panas. Al-kisahnya, minggu lepas saya balik kampung melawat anak saudara terkini.. newborn. Malamnya pergi Popular di Tesco pun tak de. Pergilah esoknya ke Toko I Luv  Novel di C-Mart, Arau dan C-Mart, Changlun pun habis stok. Katanya pukul 7.30 malam sampai stok. Kirim kat adik esoknya, terus habis.. huhu, apakah malangnya?..

So, hari Selasa yang lalu saya gigih melanggan di Lazada.. memang alamat delivery saya letak alamat sekolah. Entah macam mana hari Rabu tu boleh sampai di alamat tetap di Perlis. Hadoihhh.. gigih suruh papa post kat Perak balik. So, dipendekkan cerita sampai la petang Jumaat ni. Geram juga kat Lazada, bila saya check balik entah apa masalah memang delivery dia letak alamat Perlis. Agaknya line internet bermasalah kot masa tu.

Pancaroba sungguh perjalanan novel nih..

Selalu je kalau bersungguh-sungguh nak sesuatu barang tu banyak halangan. Apapun membacalah saya dua hari cuti ini..:D

Sampai petang.. terpaksa Kak Ros orang pejabat tolong hantar ke rumah.. hihi

Ni L dan Zain punya fasal lah..

Thursday, 17 January 2013

Jadual PIKOM PC Fair

Assalammualaikum dan salam sejahtera, lagi sekali Perlis atau Kedah tidak tersenarai dalam PC Fair tahunan. Kali terakhir PIKOM PC Fair di Perlis kalau tak salah tahun 2009. Sempat membeli ACER notebook masa tu. Intai2 jadual kali ni kalau berkesempatan mungkin KLCC atau SCCC, Seberang Jaya kalau berkesempatan. Simpan duit untuk tengok apa gadgets or notebook yang best :))..

SESI 1 – PIKOM PC Fair 2013 (Mac – Mei)
22 – 24 Mac 2013
Johor Bahru, Johor -Persada Johor International Convention Centre
 29 – 31 Mac 2013
Ipoh, Perak – Stadium Indera Mulia
Kota Kinabalu, Sabah – 1Borneo Hypermall
Sibu, Sarawak – Sibu Trade & Exhibition Centre
5 – 7 April 2013
Melaka – Melaka International Trade Centre (MITC)
Kuching, Sarawak – Borneo Convention Centre Kuching (BCCK)
Miri, Sarawak – Stadium Tertutup Miri
12 -14 April 2013
Kuala Lumpur – Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC)
Muar, Johor – Dewan Jubli Intan
25 – 27 April 2013
Kota Bharu, Kelantan – KB Mall
3 – 5 Mei 2013
Kuantan, Pahang – Berjaya Megamall
Pulau Pinang – Penang International Sports Arena (PISA)

SESI 2 – PIKOM PC Fair 2013 (Ogos – September)
23 – 25 Ogos 2013
Kuantan, Pahang – Berjaya Megamall
Kuala Lumpur – Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC)
Johor Bahru, Johor -Persada Johor International Convention Centre
29 – 31 Ogos 2013
Kuala Terengganu, Terengganu – Terengganu Trade Center (TTC)
 30 – 1 September 2013
Seberang Jaya, Pulau Pinang – Sunway Carnival Convention Centre (SCCC)
Kota Kinabalu, Sabah – 1Borneo Hypermall
6 – 8 September 2013
Melaka – Melaka International Trade Centre (MITC)

SESI 3 – PIKOM PC Fair 2013 (November – Disember)
21 – 23 November 2013
Ipoh, Perak – Stadium Indera Mulia
6 – 8 Disember 2013
Kuala Lumpur – Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC)
Pulau Pinang – Penang International Sports Arena (PISA) 1
13 – 15 Disember 2013
Melaka – Melaka International Trade Centre (MITC)

SUMBER: PIKOM

AQSA SYARIF

AQSA SYARIF

TUAN TANAH

TUAN TANAH

MY BELOVED NIECES :D

MY BELOVED NIECES :D