WHO'S FOLLOWING THIS BLOG?

AMAN PALESTINE

AMAN PALESTINE

NOTHING LASTS!

NOTHING LASTS!

Tuesday, 14 May 2013

Review: Sony Xperia TX Pink Edition

Salam alaik dan hai.. episod saya bersama Sony bermula selepas merajuk dengan kes pecah amanah Samsung Galaxy W. Selepas menolak Note 1 kepada kawan sepejabat dengan harga berpatutan, saya ingin mencuba antara Iphone atau Sony. Selepas kuliah, saya pun jalan2 di Greentown Mall dan chit chat dengan tauke2 di situ. Ada produk AP Iphone 4 dengan harga RM1499 dan warranty SONY (Dynamic Digital) Sony Xperia TX RM1399 (harga Mac 2013). Ada 2 pilihan dengan harga yang ok. Saya memang dah aim nak beli Iphone walaupun patutnya untung RM100, boss kedai itu menasihatkan saya mendapatkan telefon Sony daripada Iphone. Maka saya memilih Sony Xperia TX. Okaylah RM1399 dengan gift screen protector dan case silicon CHERRY. Rata2 TX yang saya survey di GM pada hari itu dalam harga RM1450. Saya kenal model ini pun setelah melihat promo James Bond: Skyfall yang mana Bond menggunakan 'abang' TX iaitu Xperia T. Dari segi luaran T lebih seksi menawan tetapi saya memilih TX sebab kaler.. PINK!!:P

Kalau anda pengguna Celcom, masalah pertama yang anda hadapi ialah ERROR 413 semasa muat turun atau update aplikasi di Playstore. Memang hairan apakah masalahnya. Geramnya juga kerana tak dapat download. Dengan bantuan Uncle Google rupanya Xperia memang bermasalah dengan APN server Celcom. Adik saya yang memakai Maxis tak ada masalah.

Jadi kenalah setting semula. (Credit blog Kelip2)
To create, goto :
Settings > Wireless & networks > Mobile networks > Access Point Names > New APN

Then enter all these information :
Celcom 3g internet setting :
Name : Celcom 3G Internet
APN : celcom3g
MCC : 502
MNC : 19
APN type : default

Celcom 3g MMS setting :
Name : Celcom 3G MMS
APN : celcom3g
MMSC : http://mms.celcom.net.my
MMS proxy : 10.128.1.242
MMS port : 8080
MCC : 502
MNC : 19
APN type : mms

Celcom 2g internet setting :
Name : Celcom 2G Internet
APN : celcom.net.my
MCC : 502
MNC : 19
APN type : default

Celcom 2g MMS setting :
Name : Celcom 2G MMS
APN : mms.celcom.net.my
MMSC : http://mms.celcom.net.my
MMS proxy : 10.128.1.242
MMS port : 8080
MCC : 502
MNC : 19
APN type : mms

Source: http://bit.ly/tero5N 

Apa yang saya faham, APN server Celcom yang disediakan oleh telco Celcom memang menghadapi masalah dengan mana-mana Xperia. Kalau Xperia Z atau ZL tiada masalah, sila2 lah betulkan saya.

Berbalik pada Xperia TX. Design memang comel. Dengan lengkungan di belakang memang sedap digenggam. Anda juga boleh merakam video dan pada masa yang sama boleh mengambil gambar..2 in 1. Saiznya lebih kurang Samsung Galaxy S2. Upgrade software android juga terkini. Kalau tak salah saya sudah upgrade Jellybean 4.2.2.

Masalahnya selain keistimewaan yang saya sebut di atas. Ciri-ciri yang lain memang sama dengan Samsung Galaxy S2 yang dikeluarkan pada tahun 2011. Dual core, MP kamera sudah lupa sebab sudah trade in dengan Note 2. Walaupun TX dikeluarkan pada 2012, tapi spesifikasinya setahun kebelakang berbanding Samsung. Saya rasa model high end seperti Z lebih upgrade dengan kalis air dan debu.

Kali pertama memuat turun Go Launcher, TX memang kurang mesra. Nak alih icon ke home memang sangkut. Kena restart baru boleh alih. Skrin juga mudah panas sama seperti Galaxy S2. Saya menghadapi kesukaran untuk membuka cover belakang.. patah kukulah juga. Saya tak tahu dengan pengguna TX yang lain tetapi saya menghadapi masalah video yang dirakam hilang suara. Taklah selalu tapi sesekali tu jadilah juga. Tambah bila video nak masukkan Keek hilang suara. Restart balik baru okay.

Saya sudah menggunakan S3 sebelum ni, jadi memang saya rasa tak selesa menggunakan TX. Kalaulah saya sabar sedikit dan tunggu Z keluar. Kata kawan saya, saya ni kena tulah Samsung :p.. apapun saya memang selesa dengan Samsung. Tak ada salahnya dengan TX tetapi spesifikasi lebih kurang S2. TX memang jambu dan cun.

Dalam 2.5/5 bintang.:)
Saya sempat ambil satu je sebelum kena jual hehek.,yang keliling tu silicon cover CHERRY.
.


Pinjam image dari Uncle Google.. taraa inilah beliau.. stylish kan?

No comments:

AQSA SYARIF

AQSA SYARIF

TUAN TANAH

TUAN TANAH

MY BELOVED NIECES :D

MY BELOVED NIECES :D