WHO'S FOLLOWING THIS BLOG?

AMAN PALESTINE

AMAN PALESTINE

NOTHING LASTS!

NOTHING LASTS!

Tuesday, 30 November 2010

Jangan Jadi Ketam Tapi Jadi Semut

Salam..apa motif tajuk di atas selain daripada lapar ketam masak lemak?Hehehe..peringatan untuk diri sendiri.Ketam jalan tak betul(mengiring) tapi nak ajar anaknya berjalan.Logiknya,apalah salah ketam tu kan?Dah kejadiannya begitu.Tapi abstraknya,kita sebagai orang dewasa haruslah menunjuk contoh yang baik.Begitu jua jika ingin menasihati seseorang,maka betulkanlah langkah kita dahulu.

Kenapa semut?Semut kan selalu salam apabila berjumpa sesama mereka.Kejap-kejap salam dah mengalahkan Ibrahim Pendek dalam Nasib Si Labu Labi.Abstrak,itu tandanya semut menghargai persaudaraan.Malahan sifat kerjasama semut juga hebat yang amat.

Jadi kawan-kawan daripada jadikan semut idola anda dan bukannya Lady Gaga..agagagga..:D

Monday, 22 November 2010

Piya Say Her Name

Muka ceria nak ikut orang bank in payment kad kredit..hoh!
Pagi ni baru dapat jumpa my beloved niece,Piya.Dia baru balik dari rumah nenek sebelah ibunye di Thailand.So memang tak dapat nak control.Pergi CIMB tadi pun nak ikut dan bikin kecoh.Sekarang dah setahun 8 bulan dan dah pandai sebut nama sendiri,kira 1,2,3,salam amin cium tangan dan ucap terima kasih(maceh).Kat bawah ni adegan ceria mak cik kenit nih.
video

Sunday, 21 November 2010

Pecahkan Saja Gelasnya Biar Bising

Halaman rumah papa.Masa banjir.

Nowaday.Macam lepas perang.

Salam pagi Ahad.Semalam saya baru sampai rumah mama dan papa di Perlis.Meninggalkan rumah sewa kesayangan(ye ke)di Ayer Tawar,Perak.

Minggu ni especially 2 ari sebelum sekolah tutup memang menyakitkan hati.Disimpan mahu menanah.Pecahkan saja gelasnya..biar bising!So post pasal BlackBerry Torch tangguh dulu,kali ini saya nak bising.

Sampai di rumah papa,saya terkejut melihat kesan-kesan peninggalan banjir selama 5 hari.Barangan peribadi saya seperti koleksi komik romantika komedi Feel 100% daripada siri 1 hingga 14 hancur.Saya kumpul sejak zaman sebelum memasuki maktab perguruan(zaman menganggur selepas Infotech Mara)sampai zaman kerja.Sayang betul.Novel-novel Norhayati Berahim dan Aisya Sofea pun dah jadi lunyai.Nasib baik siri Harry Potter,Twilight dan buku-buku agama ada di rumah saya di Perak.Katil semua sudah runtuh tinggal tilam saja.Almari mudah pasang siap yang saya selalu letakkan koleksi buku,DVD dan album gambar pun habis rosak.Koleksi DVD filem Ekin Cheng yang saya kumpul zaman remaja pun tak dapat diselamatkan(haha..huhu..).Gambar-gambar zaman sekolah dan teman tapi mesra pun dah melekat-lekat.

Bab katil,rak dan almari nanti kita plan untuk ganti semua2 tu.Alhamdulillah mesin basuh,peti sejuk,televisyen,dekoder astro,DVD player selamat.Kelakarnya rak televisyen dah tinggal sekerat.

Family saya sudah pun mendaftar untuk bantuan mangsa banjir tapi wallahualam mungkin tidak sepantas nasib mangsa-mangsa gunung berapi di Indonesia yang pantas menerima bantuan kerajaan Malaysia kan?Mungkin peta geografi menunjukkan Taman Desa Pulai 2,Kangar,Perlis lebih jauh daripada Indonesia..:)...

Back to basic and reality,saya seronok menghabiskan masa dengan adik-adik dan mama dan papa.Yang sentiasa menyokong saya dalam apa jua keadaan.GEMBIRA,SEDIH,KEBANGKITAN atau KEJATUHAN.Walaupun cuti sebulan lebih tapi saya cuma balik Kangar 2 minggu sahaja.Saya ada 'kerja terbengkalai' di Perak.Doa2 kan saya.Saya memang anak manja mama,rasanya benda sikit-sikit pun saya boleh menangis.Tapi semakin meningkat usia dan pengalaman,ada kalanya saya tak boleh bergantung kepada keluarga lagi.Independent woman dah.Duit pun dah tak boleh terlalu boros.Dua tiga bulan lepas banyak sangat simpanan.Dah rambang mata.Tinggal seciput dah.Bila keluarga sendiri sudah jadi mangsa banjir.Dah pening kepala pula nak cekau duit nak tolong papa.Mari berjimat-cermat!(Walaupun baru beli BlackBerry Torch 9800 hadoihhh...)

Ada hamba Allah ajak saya join MLM.Sebenarnya memang tak kena dengan jiwa saya.Komplikasi nak cakap jiwa orang seni ni.Jadi saya menarik diri.Bagi saya setiap pekerjaan memerlukan kepuasan dan jangan mendera jiwa orang.If we r talking about biz than straight to biz.Dun mix with personal and biz.Dun lie even a white lie.Or whatever.

Apa lagi?Huh!Saya sendiri dah berapa kali mention saya tak suka dengan sikap saya yang mudah kompromi dengan orang.Tapi saya tak sampai hati.I hate people yang outloud.Tolonglah,puhlease..saya masih cuba hormat kerana anda sekalian lebih tua daripada saya.Tolonglah bersikap selayaknya dengan usia.(Ni apahal pula?Semua dah bercampur)

One more.Semalam saya pergi Maxis Kangar(Easyring)and of the staff perempuan yang rambut pendek jaga kaunter registration memang kerek sangat.Apapun terima kasih untuk staff yang kerja bahagian prepaid,payment dan registration(pakai tudung).Yang short hair tu memang sarcastic.Boo.I don't know her name tapi berlagak macam dia anak saudara Fernandez Maxis.PANGKAH!

Guru?Memanglah banyak karenah memandangkan bekerja di dalam kelompok yang kecil.Setelah 6 tahun di tempat kerja yang sama,hati jahat saya memang kadang-kadang membuatkan saya langsung tidak ada hati nak bekerja.Minta transfer tak dapat2.Daripada papa tak ada diabetes sampai dah kritikal.Jadi adalah 'insan-insan prihatin' yang sudi mencari kesalahan saya.Terima kasihlah.Tapi yang tak seronoknya apabila benda yang saya tak buat pun boleh dijadikan isu.Kalau saya tahu siapa yang kaki fitnah tu memang saya nak lempang je mulut yang suka makan daging tak halal.Isi neraka betul.

Kemudian saya berfikir rasional dan waras kembali,berlawan biar bijak.Kalau saya melakukan kerja secara proffesional tak mungkin makhluk-makhluk jahat ni akan sembrono membuat cerita palsu.Tahulah manusia,kesalahan lebih enak dicari walaupun kononnya 1 Malaysia.Kerja mana pun ada karenah dan birokrasi.

Tapi semasa saya tertekan memang saya rasa nak sembur semua orang saja.Kadang-kadang kita memerlukan sahabat yang kita percayai apabila tengah tak stabil.So kadang2,bila member yang selalu kongsi suka duka dan anggap macam sibling sendiri pun tenggelam timbul macam mangsa banjir memang ada kalanya hangin satu badan.

Back to rasional,kawan pun ada juga life dan masalahnya sendiri.Sebenarnya,di situ menguji keikhlasan saya dalam bersahabat,kalau ikhlas mengapa nak terasa kan Tisha?Apapun she still my fren and sister.Saya minta maaf kepada seorang Hamba Allah yang tak pasal-pasal jadi mangsa.So kalau Hamba Allah itu membaca post ini,sekali lagi akak minta maaf and I hope ur get ur voice back.

Hadoihhh,week ni memang not the best week ever..al-sabr min al-iman..tarik nafas,bawak relaks..ALL IS WELL.Wassalammualaikum WBT.

Wednesday, 17 November 2010

Sembang Gadgets:Pengharaman BlackBerry Dan Nak Cari Handphone Murah Untuk Video Call

Salam.Lama dah tak cerita pasal gadget.So kali ni gebang2 pasal gadget jap.Dulu kita heboh kejap pasal pengharaman BlackBerry.Kita sedia maklum BlackBerry dibangunkan oleh RIM(Research In Motion) di Kanada.

Masalahnya apabila segala perbualan dan data dalam emel dan juga BBM(BlackBerry Messenger)berpengkalan di RIM,Kanada.Jadi mungkin data-data yang mengandungi isu-isu keselamatan atau rahsia Negara akan terbocor.Sebab itu negara seperti Arab Saudi mengharamkan perkhidmatan BlackBerry.Kecuali pemprosesan data maklumat itu di negara masing2.

Bagaimanapun di Malaysia penggunaan BlackBerry tetap diteruskan.Timbalan Menteri Penerangan,Komunikasi dan Kebudayaan,Datuk Joseph Salang Anak Gandum berharap rakyat
Malaysia menggunakan peranti BB dengan bertanggungjawab.

Saya berminat dengan aplikasi social FB seperti Facebook dan Twitter.Malahan melalui Social Feeds segala update status boleh dihantar serentak ke mana2 social network tanpa mengira masa dan tempat.Dengan bayaran RM40(paling minimum bagi Maxis),saya boleh menggunakan BIS termasuk Google(kecuali download,pakej yang lebih mahal).
Tapi masalahnya sekarang,saya rindukan anak saudara yang berada nun di Perlis.Selalu dapat dengar suara saja tak dapat nak lihat wajahnya melalui video call.Saya akan membeli talian prepaid dan membeli handphone 3G(utk video call) yang murah.Jadi saya sedang cuba usha Sony Ericsson Naite J105.Harganya berpatutan iaitu dalam lingkungan RM305-315(untuk AP set).So may be nak cari warna merah..:D..

Sony Ericsson Naite J105

Adik saya pula baru kehilangan Nokia C6 kerana dicuri semasa camping kadet bomba.Kesian pula bila dia terpaksa pakai Sony Ericsson W705i saya yang lama.So bila dia Cuma minta Nokia C3,kita pertimbangkan bulan 12 nanti.Kelemahan Nokia C3 tidak mempunyai 3G(tak dapek nak wat video call)tapi mempunyai wifi.Da macam BlackBerry Curve 8250.Harga original Zitron dan Avaxx dalam lingkungan RM499.
Nokia C3 Pink

Post akan datang saya akan cuba review mengenai BlackBerry Torch 9800.

Tuesday, 16 November 2010

Selamat Hari Raya Aidil Adha

Salam sejahtera,buat pertama kali dalam hidup saya Aidil Adha kali ini disambut tanpa keluarga dan takbir raya di kampung.
Saya juga ada harga diri,apabila mahu diminta cuti rehat khas pun bagaikan meminta sedekah lebih baik saya keraskan hati.Cuti cuma sehari mana bisa saya kelam kabut pulang ke Perlis dari Ayer Tawar?Soal birokrasi ini memang lumrah dunia fana ini.Memberi tetapi dengan nada kurang memuaskan.
Saya rasa kelemahan saya untuk berkata 'tidak' dan sering bertolak ansur dalam sesetengah situasi memberi tamparan juga buat saya.Jadi saya belajar untuk keraskan hati agar ada masanya tidak dipijak oleh manusia-manusia yang lupa hujungnya adalah kematian.
Berbalik kepada Aidil Adha,menurut Islam ini adalah perayaan yang besar..al idul kabir.Tapi budaya di Malaysia telah menjadikan perayaan ini sebagai perayaan kedua selepas Aidil Fitri.Sama-sama kita muhasabahkan diri sama ada kita mampu mencapai tahap pengorbanan Nabi Ibrahim A.S yang sanggup mengorbankan puteranya Nabi Ismail A.S.Sesungguhnya Allah SWT telah menduga nabi kita dengan seberat-berat ujian kerana kasihkan baginda.Allahuakbar!

Wednesday, 3 November 2010

Susah Hati Banjir Di Perlis

Papa baru MMS..view dekat Titi Cai,Kangar.Ini dekat jalan raya.Kawasan taman perumahan dah masuk air dalam rumah.

Salam..susah hati sebab rumah mama di Taman Desa Pulai 2,Kangar dah dinaiki banjir paras lutut(dalam rumah).Aku ingat lagi banjir tahun 2005..3 hari baru air surut dan kami dapat bantuan kewangan daripada kerajaan negeri(RM500)dua tahun kemudian selepas banjir.Tak tahulah nak salahkan siapa.

Baru lepas kursus LINUS Tahun Dua di Pangkor dan terus update blog.Ye la,selepas ini aku akan marking paper sampai habis dan esoknya akan cuba curi masa untuk Ujian Pasca murid Protim(sebab deadline 12 November 2010).Jumaat minggu depan juga ada Pertandingan Bercerita dan Syarahan Bahasa Melayu.Sekolah dah nak tutup jadi kena settle juga minit mesyuarat panitia dan fail persatuan BM,jadi jadual agak pack.

Susah hati sebab tak dapat pulang ke Perlis.Kesian nanti mama,papa,nanab dan adik nak cuci rumah.Bukannya seronok pun nak cuci rumah yang dah bercampur air najis dan air banjir.Tak lama lagi Hari Raya Aidil Adha pulak.Perlis sambut raya Qurban.

Pasal Facebook,buat masa ni diam la dulu.Menyesal juga main redah saja approve orang.Sebab aku dah pening dengan komen dan PM yang tak memahami situasi.So lepas ni kalau terbuka balik pun biarlah kawan yang betul-betul kawan.

Cukup2 la kawan Facebook yang ada..semoga yang ada ni pun saling memegang dunia dan akhirat..(sebab aku pun manusia biasa dan lemah..).

Aku sentiasa ingatkan dalam hati..aku pun tak sempurna jadi don't expect ppl to be perfect too.Kalau aku ada speculation pasal orang,orang pun akan ada speculation pasal aku.I'm trying my best not to judge ppl.Tapi bukan bidang kuasa aku kalau orang nak judge aku.So may be sebab tu aku quit fussy about soulmate or cloz frenz.Tapi once aku dah baik ngan somebody,may be orang pula akan jengkel sebab aku ni too concern n protective.So kalau benda ni mengundang negatif dan merenggang silaturahim,aku akan ubah.Korang tahu siapa korang dan aku memang ikhlas berukhuwah dengan korang.Tak kisahlah kawan dari sekolah rendah,menengah,Mara,maktab atau yang ada sekarang.Tapi kalau dah silent(especially yang dah ada family),kita ikut rentak je.

Back to cerita banjir.Deepavali ni memang cuti umum.Tapi tak de plan lagi.Ingat nak turun KL tapi hati kat Perlis teringat umah masuk banjir.T-shirt2 budak shahiratics pun habis dah kena banjir.So rezeki Izzy Designs.Kuasa Tuhan..Allahuakbar!

Harap family kat umah abang sepupu(Ajun) selamat dan adik aku lagi sorang yang kat Politeknik Arau,Yaya sabar juga duduk atas bukit tapi dikelilingi air.Kerajaan please hantar bantuan makanan untuk budak2 poli tu dan juga untuk mangsa2 banjir.

Letih memang letih..tapi lepas Zuhur ni nak kemas2 rumah yang dah ditinggal 3 hari dan mandi dan tanda kertas.

AQSA SYARIF

AQSA SYARIF

TUAN TANAH

TUAN TANAH

MY BELOVED NIECES :D

MY BELOVED NIECES :D