WHO'S FOLLOWING THIS BLOG?

AMAN PALESTINE

AMAN PALESTINE

NOTHING LASTS!

NOTHING LASTS!

Wednesday, 17 September 2014

Review: Lenovo S930

Salam alaik dan salam sejahtera! Okay hari ini nak cerita pasal Lenovo. Saya tak pernah guna handphone brand China. So ini kali pertama saya cuba try test handphone China.

Handphone China tak kurang juga mempunyai jenama dunia seperti Huawei, Asus, Lenovo.. juga yang dikenali di Asia seperti Oppo dan Xiaomi. Saya memilih model S930 dari Lenovo kerana ia mempunyai 2 speaker dolby di bahagian depan telefon. Atas dan bawah.

Jangan harapkan seperti panggung wayang, namun memang sangat memuaskan untuk tahap telefon. Memang anda tak akan terlepas panggilan. Itu kelebihan utama S930.

Model ini 6 inci tapi masih nipis. Harganya berpatutan kerana untuk harga AP anda boleh dapat antara RM570-630 dengan aksesori. Harga warranty Lenovo Malaysia pula RM700 ke atas dengan aksesori. Harap maklum ini harga semasa review ini ditulis.

Saya menggunakan AP set. Masalah besar AP ialah driver yang dibekalkan untuk pc anda dalam Bahasa Cina. Saya juga berdepan dengan masalah untuk register Whatsapp sehingga terpaksa menggunakan option call bukan sms. Telefon ini masih menggunakan Android Jelly Bean setakat ini. Tak tahulah sebab saya guna hp AP mungkin yang Lenovo warranty sudah update Kit Kat. Quad core processor dengan 8gb internal storage yang tinggal 4gb lebih selepas dipenuhi sistem asal. Anda boleh tambah external memory card sehingga 32gb. Ram pula 1gb.

Graphic tidak begitu baik terutamanya keterangan warna. Namun begitu saya tak ada masalah 'lag' sama ada bermain Candy Crush atau yang berkapasiti besar seperti The Walking Dead. Cuma untuk game seperti The Walking Dead memang ada missing graphic seperti rumah yang tergantung dari tanah.

Kamera bolehlah tahan. Tak ada self timer jadi memang susah sikit nak selfie groufie kecuali ibu jari panjang :P..

Bagi Celcom, anda tidak boleh menggunakan setting yang diberi Celcom. Memang hancur. Nak masuk FB pun tekan banyak kali. Sebaliknya gunakan setting yang sama seperti Sony. ( Rujuk review Sony Xperia TX). Daripada segi micro sd rasanya model ini lebih bagus daripada Sony Xperia T2 yang suka menendang(remove unexpectedly) memori kad.

You get what you paid. Untuk handphone mid end.. S930 sebenarnya okay dan tidak mengecewakan. Kesimpulannya Lenovo S930 memberi anda kepuasan dalam bunyi dan speaker dolby. Yang lain tu berbaloilah dengan harganya.

Mungkin sebab sudah terbiasa dengan siri Note daripada Samsung, maka saya terasa kurangnya. Not fair nak banding dengan hp high end.. mungkin sama juga rasanya jika saya menggunakan hp mid end daripada Samsung.

No comments:

AQSA SYARIF

AQSA SYARIF

TUAN TANAH

TUAN TANAH

MY BELOVED NIECES :D

MY BELOVED NIECES :D