WHO'S FOLLOWING THIS BLOG?

AMAN PALESTINE

AMAN PALESTINE

NOTHING LASTS!

NOTHING LASTS!

Monday, 7 February 2011

Warkah Seorang Lelaki

Artikel asal:KREDIT: http://daliaalifmim.wordpress.com

Dosa Cinta: Surat untuk perempuan baik


Salam, kiriman ini juga merupakan salah satu kiriman yang aku memorikan bertahun-tahun lamanya dalam otak kerdil aku ini. Selama bertahun-tahun aku melihat rakan-rakan bercinta…kini aku luahkan kecewa aku . Kritik aku jika aku salah , puji aku jika aku benar.


Cinta pada aku suci..bersih…putih umpama kain sutera. Tapi aku tak faham kenapa manusia suka memalitkan nafsu dosa mereka pada sutera cinta ini. Bila melihat rakan-rakan, budak-budak sekolah hingusan berpegangan tangan …aduh..gatal-gatal kulit aku. Aku alah dengan benda-benda macam ni. Tak bolehkah cinta itu diluahkan tanpa sentuhan atau berpegangan tangan?

Lebih berat lagi, ada yang berpelukan dan ada yang bercumbuan di taman, di tempat awam ataupun di laman maya….arghh..! Berkerut dahi aku melihat mereka …boleh kena sawan. Tak dapat aku bayangkan jika ibu bapa mereka boleh melihat sahaja, seolah-olah membenarkan perilaku anak remajanya begitu.

Kolot.. ketinggalan zaman…kurang pengalaman bercinta .. lelaki kecewa .. ?
Mungkin itu akan terkeluar dari mulut hati kamu semua. Cinta itu merupakan perasaan yang tidak boleh dipadam atau dielakkan. Cinta itu halal, cuma bila nafsu menguasai akal dan tubuh badan, hukumnya menjadi haram bila kita melampaui batas pergaulan.

Tidak bolehkah kita bercinta tanpa berpegangan tangan, tanpa pelukan, tanpa cumbuan sebelum sampai Hari Bahagia itu ? Kalau sudah berpegangan tangan, bercumbuan-bumbuan sebelum berkahwin …jangan salahkan pasangan sendiri apabila 2,3 tahun selepas berkahwin timbul rasa jemu, tangan yang sama juga dipegang sejak 10 tahun lalu.

Cuba fikirkan…Bukankah lebih manis jika kali pertama si dia pegang tangan kamu ialah hari di mana kamu berdua diijab qabulkan, hari di mana air sembahyang kamu berdua dibatalkan, hari di mana si dia menyarung cincin pada jari putih kamu. Bukankah lebih manis lagi, jika kucupan pertama itu ialah kucupan di hari nikahmu, kucupan di dahi tanda janji sayang sehidup semati disaksikan wali dan saksi ?

Perempuan baik, dengar nasihat ini.
Perempuan baik, lindungilah leher dan rambutmu.
Selimutilah tubuhmu, jangan diperlihat pada kekasihmu.
Belum tentu si dia itu sehidup semati dengan kamu.
Bataskan pergaulan kamu, tundukkan pandangan kamu.
Kawal suara merdumu, jauhkan tubuh kamu dari kami.

Perempuan baik ..peliharalah nasihat ini.
Nasihat dari kami… lelaki yang lemah ini.

Nota kaki Kak Limah:Den cuma mampu SMS "khalifah sekalian,kami(wanita) ini 'senjata syaitan'..andai kata kami yang menggoda..janganlah join the club tapi bimbinglah kami..andai kalian yang menggoda ingatlah Allah Maha Melihat dan kami wanita lebih lemah daripada kalian.Walaupun kami secantik Natalie Portman atau se'seksa' Megan Fox..bimbinglah kami..bimbinglah kami..kami antara 3 ujian kalian selain harta dan pangkat..huhu.."

No comments:

AQSA SYARIF

AQSA SYARIF

TUAN TANAH

TUAN TANAH

MY BELOVED NIECES :D

MY BELOVED NIECES :D